NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Afgelopen week informeerde Staatssecretaris dr. Jet Bussemaker de Tweede Kamer over digitalisering en archivering informatiehuishouding. De fusie tussen het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek gaat niet door. De kermtaken van het Nationaal Archief worden als volgt beschreven:
Duurzame en toegankelijke informatie ligt aan de basis van onze rechtstaat en vertegenwoordigt op termijn bovendien een belangrijke afgeleide, culturele waarde.
Al met al geen verrassende nieuwe feiten, maar bij de kamerbrief is een rapport gestuurd samengesteld door PBLQ, voorheen HEC. Deze organisatie heeft eerder het e-depot van Rotterdam geaudit. Het is een zeer lezenswaardig rapport.
De conclusie van de verkenning luidt:
Indien de hiervoor geschetste werkpraktijk rondom archiveren, zoals gewoon bij het archiveren van papier, niet verandert bij de invoering van ‘digitaal werken’, dan loopt de overheid het risico dat overheidsarchieven verdampen of niet meer toegankelijk zijn, en alleen tegen exorbitant hoge kosten iets van die archieven beschikbaar blijft voor de maatschappij.
Digitalisering zet het klassieke archiefproces zoals we dat kennen vanuit het papieren tijdperk op zijn kop. Of anders geformuleerd: digitalisering biedt nieuwe mogelijkheden om de procesgang anders in te richten. Maar is er iets veranderd ?
Risico’s worden in beeld gebracht:
Risico 1 - De archieven verdampen (lossen op), en/of zijn niet toegankelijk
Risico 2 – Kosten nemen explosief toe, zijn onbeheersbaar (hoezo digitaal goedkoop ?)
Risico 3 - De mindshift wordt niet gemaakt
Risico 4 - Afnemende aandacht voor papieren archieven
Gesuggereerde resultaten om hier wat mee te doen:
Wederom wordt de discussie over een Algemene Informatiewet uit de kast gehaald, omdat de archiefwet vooral alleen een juridische betekenis heeft.
Link naar te downloaden documenten.
Link naar Binnenlands Bestuur.
Tags:
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door