Het wetsvoorstel Gemeentelijke Schuldhulpverlening is aan de Tweede Kamer aangeboden. In het wetsvoorstel wordt de verantwoordelijkheid voor schuldhulpverlening decentraal neergelegd bij de gemeenteraad. De raad krijgt de opdracht een beleidsplan op te stellen dat richting geeft aan regievoering, integrale schuldhulpverlening en preventie. Gemeenten moeten voor ten hoogste vier jaren een beleidsplan vaststellen. Daarin wordt in ieder geval beschreven: doelen, acties, beoogde resultaten, maatregelen om de kwaliteit te borgen, (preventieve) maatregelen om schulden te voorkomen, de wijze waarop de schuldhulpverlening wordt afgestemd op de situatie van de verzoeker en de maximale wachttijd voor het eerste gesprek waarin de hulpvraag wordt vastgesteld.

 

Dit zal ongetwijfeld weer gevolgen hebben voor de informatiehuishouding. De rijksoverheid is systeemverantwoordelijk voor een participatiebevorderend stelsel van schuldhulpverlening. Wat dat betekent is me niet duidelijk !  Op basis van de informatie over de werking van het systeem neemt de rijksoverheid haar verantwoordelijkheid is er geformuleerd, maar de gemeenten moeten het volgende doen:

 

  • bieden schuldhulpverlening aan die breed toegankelijk is;
  • bieden integrale schuldhulpverlening aan en vervullen de regierol;
  • bieden schuldregelingen aan die uitgaan van gestandaardiseerd maatwerk;
  • bieden schuldhulpverlening aan die van goede kwaliteit is waarbij op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de belangen van de schuldeisers;
  • leggen zo mogelijk sancties op indien een cliënt niet of onvoldoende meewerkt aan een schuldhulpverleningstraject;
  • bieden nazorg aan na afloop van de schuldhulpverlening.

Hiervoor zullen gemeenteambtenaren informatie moeten raadplegen. De VNG vreest dat gemeenten onvoldoende instrumenten en geld krijgen. Er moeten in de wet niet alleen verplichtingen voor gemeenten vastgelegd worden, gemeenten moeten ook het gereedschap krijgen om hun taak naar behoren uit te voeren. Bij de instrumenten reken ik ook de informatiehuishouding.

 

Kan hierover informatie worden gedeeld via BREED ?

Weergaven: 136

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden