NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
In de NRC afgelopen zaterdag 15 mei heeft Folkert Jensma een vaste column, dat dit keer inging over het feit dat de Staat zo overvraagd is dat de rechter te hulp moet schieten. Hoewel wij een ander vak hebben, herkende ik veel in wat hij in navolging van de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Stavros Zourides omschreef als de explosie van regels van de afgelopen decennia, waardoor overheidsorganisaties in de knel komen. Deze regels gaan het absorptieniveau van de meeste uitvoeringsorganisaties te boven. In ons eigen vak zien we dat verschijnsel terugkomen bij de uitspraken over Whatsapp.
Wanneer ik met vakgenoten spreek, is dit een veel voorkomend en terugkerend gespreksonderwerp. Een Algemene wet op de overheidsinformatie, zoals die in 2010 voorlag, gaat er mijns inziens niet komen, hoe graag de KVAN dat ook wil. Wat ook niet lijkt te helpen aan de oplossing, is dat twee Ministeries verantwoordelijk zijn voor deze wetgeving.
Kijken we naast de AVG naar wet- en regelgeving op ons vakgebied, dan kom ik tot dit lijstje:
Wanneer we naar de bewaartermijnen van documenten kijken, kan dit lijstje nog verder worden uitgebreid.
Mijn vraag aan jou is, hoe ga jij hier mee om? Volg je alles of denk je, het zal mijn tijd wel duren?
Tags:
Hoi Yvonne,
Goede vraag. Het gaat goed richting door bomen het bos niet meer kunnen zien. Het lijkt wel of er elke week weer vernieuwingen of verplichtingen boven komen drijven. De maatschappij veranderd en wij zullen mee moeten veranderen. Of we willen of niet.
Waar ik wel bang voor ben is dat de kennis die je nodig hebt om goed je vak uit te voeren op een gegeven moment meer is dan dat je van een persoon verwachten mag. Nu zie ik al dat ik sommige onderwerpen links laat liggen omdat mij de tijd (ook een heel klein beetje de wil :) ) ontbreekt om er echt in te duiken dan wel seminars of cursus voor te gaan volgen. Als het niet aansluit met wat ik in mijn dagelijks werk doe laat ik het (op dit moment) liever even voor wat het is.
Maar een wedervraag: zie jij ook een oplossing?
Groet Jan-Jaap
Jawel, een regievorming vanuit BZK. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld de Archiefwet naar BZK moet worden overgeheveld. Met het vertrek van de algemeen rijksarchivaris zou dat nu een goed moment zijn om dat te doen.
Het feit dat ik niet verwacht dat er een algemene wet op de overheidsinformatie er niet komt, wil niet zeggen dat ik daar geen voorstander van ben. Ik draai al heel wat jaartjes mee in het vak, waar alleen de Archiefwet en later de Wob een rol speelden. Ik ben niet blij dat met het feit dat de betekenis van de Archiefwet afneemt, maar het gebeurt wel. Tegelijkertijd zie ik dat de Woo meer betekenis voor ons vak gaat hebben, omdat de nieuwe Archiefwet te lang op zich (heeft laten) laat wachten. De Woo treedt eerder in werking.
Hey Yvonne,
We proberen alles te volgen maar het blijft af en toe een abstracte brei aan informatie en dan vooral hoe de WOO samengaat met common ground principe en hoe het e-depot aansluit bij archive by design is voor mij nog een raadsel. Ik ben nog nieuw in het vakgebied informatiemanagement/DIV maar ik voel mij ook zeer betrokken bij de voorkant van informatie (het publiceren) en dus niet alleen de achterkant (archiveren).
Mag ik je vragen wat je precies bedoelt met "vanaf 1 juli 2021 alleen publiceren, vanaf 2022 ook andere onderdelen beleidsregels en digitale ter inzage legging"? Ik was in de veronderstelling dat er met de komst van de WEP voor onze gemeente er niet erg veel zou veranderen.
Voor zover mij bekend is er nog geen relatie Common Ground, ook niet Common Ground en e-Depot wat eigenlijk wel een logische stap zou zijn.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door