NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Er is weer een nieuwe norm verschenen, Bas de Groot kondigde het een tijdje geleden al aan. Kan deze norm helpen bij het verder professionaliseren van de dienstverlening van div? Kunnen we met deze norm werken aan een betere aansluiting van informatiebeheer bij de de bedrijfsprocessen? Of kunnen deze zoveelste norm gewoon negeren? Hoe denken jullie hierover?
Tags:
Branco, door de NEN normen kan je inderdaad bijna het bos niet meer door. Er is ook nog een andere nieuwe norm de NEN 2083, zie deze link.
Ik hoop dat de baseline gemeenten, die nu in de maak is, enige helderheid gaat bieden.
Als ik het goed begrijp, gaat de 30301 over hoe je informatie van waarde kan laten zijn voor de organisatie. Oftewel, waarom is goed informatiebeheer nodig? Dat klinkt best interessant, maar ook heel wazig. Ik geloof dat er in het vakgebied momenteel meer behoefte is aan concrete antwoorden op "Wat moeten we doen?" Of is dat kortzichtig?
Hallo Yvonne en Marco,
Bedankt voor de antwoorden. De baseline gemeenten zullen we ook bij het waterschap goed doorlezen.
De verschillende bestuurslagen hoeven in ieder geval niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.
Dat er binnen het vakgebied vooral behoefte is aan concrete antwoorden is zeker waar. Wellicht kan deze norm nog wel enige hulp bieden bij het formuleren van argumenten voor een goed digitaal informatiebeheer. Het is van belang dat ook het hogere management zich hier bewust van is.
In deze aanvulling van Dick Heer lees ik het volgende:
"Het gaat hier om twee losse standaarden die onderdeel zijn van een totaal van vijf die samen
een coherent Management System voor Records (MSR) zullen opleveren, inclusief
componenten als certificering en auditing."
Het klink als een weg naar verdere professionalisering van recordsmanagement, maar vijf normen publiceren is voor de uitgever ervan ook een manier om inkomsten te verwerven. Ik vermoed dat Marco gelijk heeft en dat de concrete antwoorden die wij elkaar geven op dit forum nuttiger zijn dan weer vijf normen. Maar, mocht iemand deze normen echt goed bestudeerd hebben, dan hoor ik de conclusies graag.
misschien mag ik mij ook in de discussie hier mengen, als direct betrokkene bij de totstandkoming van de ISO 30300 en 30301 en enige achtergrondinformatie geven.
Allereerst zijn deze twee normen nog niet gepubliceerd dat zal waarschijnlijk in het najaar gebeuren. Zij nu nog in stemming.
Ten tweede zijn jullie wel snel in je oordeel erover, terwijl je de normen niet eens bestudeerd hebt. Ter toelichting: de ISO 30300 serie (want het gaat om een serie standaarden; dus er komt nog meer...) is zoals hier en daar al opgemerkt een zgn. management system standard en daarmee vergelijkbaar met ISO9000 (Kwaliteit), ISO 14000 (milieu), ISO 27000 (informatiebeveiliging). Dit type standaarden is gericht op het management en de organisatie waarvoor dat verantwoordelijk is. Hierbij een citaat uit een FAQ (in het Engels) die we gemaakt hebben:
1. Why has ISO developed the MSR series of standards?
There is a need to communicate to top management about good records management, and
get their commitment to provide the appropriate leadership, funds and people for the
implementation of records management processes – to support accountability and effective
business. The MSR’s are aimed at management. They are intended to align records
processes with the most applied management methodologies known as ‘management
systems’.
A ‘management system’ is ‘framework of policies, procedures, guidelines and
associated resources to achieve the objectives of the organization’ [ISO/IEC
27000:2009(E), definition 2.26]
A ‘management system for records’ is the management system to direct and
control an organization with regard to records. [ISO/DIS 30300, 3.4.2]
The MSR standards are an organization-wide, strategic approach to providing the right
framework for implementation of records management operational processes, systems and
controls based on international best practice. An MSR links the overall management system
implemented by top management to the operational records activities.
Het hebben van een dergelijke standaard voor 'records' tilt archivering naar een hoger niveau en brengt het onder de aandacht van mensen die er gewoonlijk niet zoveel aandacht voor hebben. Als er iets is, waar DIV or records managers vaak over klagen is, dan is het toch het ontbreken van aandacht van het topmanagement. Het bestaan van deze nieuwe standaard zal dat niet automatisch bewerkstelligen, maar het is wel een stap in de goede richting en een belangrijk hulpmiddel.
De ISO 15489 is gericht op de vakspecialist of records-deskundige. De 30300 vervangt de 15489 dus niet.
Net als bij de ISO 9000 kun je er (in de toekomst) als organisatie op gecertificeerd worden.
PS. Als jullie belangstelling hebben voor het FAQs document (met nog antwoorden op andere vragen) dan kan ik het uploaden.
@Hans, bedankt voor de toelichting. Ik ben zelf niet betrokken bij het management op strategische en tactisch niveau, dus de praktische oplossingen zijn dan inderdaad nuttiger. Dat wordt ook bevestigd op pagina 1 en 2 van FAQ
-"The MSR’s are aimed at management"
-"Therefore they are not written in the language of records practitioners"
.Maar, ik zal het zeker niet nalaten deze norm onder de aandacht van mijn leidinggevenden te brengen wanneer er op mt niveau gezocht wordt naar draagkracht (dat zich meestal uit in budget) voor verbetering van het recordsmanagement.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door