In Binnenlands Bestuur van 20 april 2018 is een artikel gepubliceerd dat zeer lezenswaardig is. Aan het woord is Jan Meijsen van de gemeente Molenwaard over de trage digitalisering mede als gevolg van de Rijksprogramma’s. Wie herinnert zich de visiebrief van Plasterk niet meer waarin hij stelde dat alle dienstverleningsprocessen vanaf 2017 digitaal zouden verlopen. Deze visie is geen waarheid gebleken. En dan is de vraag of echt alle processen digitaal moeten zijn omdat de doelgroepen van gemeenten zeer divers zijn, van digitaal vaardige jongeren tot ouderen die analoge dienstverlening (face-to-face) meer op prijs stellen.
Een van de uitspraken van Jan Meijs is: Zet het rijk vaker wat buitenspel ! De digitale rijksprogramma’s zijn afgelopen jaren niet doelmatig geweest. Je moet het als gemeente vooral zelf doen en dan samen met andere gemeenten.
De meerwaarde van de rijksprogramma’s zou gelegen zijn in het scheppen van randvoorwaarden. Als voorbeeld noemt hij het WMO berichtenverkeer dat geen XML bestandsformaat kent. Wetgeving werkt remmend voor digitalisering (dat heb ik op BREED al eerder gesignaleerd). De AVG kan volgens Meijs grote problemen op gaan leveren als je de letter van de wet wil naleven. Ook hij ziet de oplossing meer in de richting dat burgers en ondernemers zelf regie op hun eigen gegevens gaan nemen.
Gemeenten moeten vooral gaan vertrouwen op hun eigen kracht. Samen Organiseren zal meer gaan opleveren voorspelt Meijs dan de rijksprogramma’s.
Link naar het volledige artikel in BB.
Jouw mening over dit onderwerp wordt op prijs gesteld, deel hem gerust via BREED.