Waar ik benieuwd naar ben: zijn er vakgenoten op Breed Netwerk die werkzaam zijn in de medische wereld (ziekenhuizen, huisartsenverenigingen, NICTIZ, o.i.d.) en die mij meer kunnen vertellen over de digitale duurzaamheid van EPD's?

In het kader van de LRM wil ik mijn eindscriptie schrijven over de digitale duurzaamheid van een Elektronisch Patientendossier dat binnen mijn organisatie wordt gebruikt. Mijn idee is om te onderzoeken of de digitale duurzaamheid op dit moment voldoende is geborgd en wat er zou moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat de informatie door de tijd heen raadpleegbaar en bruikbaar blijft.

Het te onderzoeken dossier is gedurende een hele lange periode actief en moet na beeindiging van de behandelrelatie volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst ook nog eens minimaal 15 jaar worden bewaard.

Mijn vragen:

  1. kennen jullie voorbeelden van succesvol toegepaste duurzaamheidsstrategieen uit jullie eigen organisatie?
  2. zo ja, welke strategieen zijn toegepast?
  3. hoe is dit in de praktijk aangepakt? 

Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie!

Weergaven: 491

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Over bewaartermijnen heeft Wilma Koolen in het verleden geblogd (link), maar niet over duurzaamheid.

Je zou eens kunnen informeren bij Datamatters wat voor mogelijkheden er zijn voor duurzame digitale opslag.

 

Er is ook een firma actief op het gebied van de informatiehuishouding Furore, zie deze link.

Waarschijnlijk kun je voor je onderzoek beter terecht bij instellingen voor de geestelijke zorg en verstandelijke zorg die al langer bezig zijn met het EPD. Omdat ze over het algemeen niet onder de Archiefwet- en regelgeving vallen, is er niet direct aandacht voor duurzaamheid in de betekenis zoals die aan de voorkant bij overheidsinstellingen wordt benadrukt. Maar zowel GGZ Nederland (geestelijke gezondheidszorg) als VGN (gehandicaptenzorg) hebben reeds een aantal jaren geleden als branchevereniging referentiemodellen en model programma's van eisen opgesteld als basis voor een EPCD. De meest actuele versies vind je op hun websites. Daarin is wel degelijk aandacht voor de authenticiteit en integriteit van gegevens en het vasthouden van informatie voor een langere termijn. Ik heb echter nergens een directe geen verwijzing naar bijv. een NEN 2082 gezien. Het model PvE van de VGN zegt in paragraaf 5.14  Historie en Archivering dat "Archivering moet ertoe leiden dat er geen historische gegevens ongewenst worden gewijzigd of historische gegevens verloren gaan." In hetzelfde document wordt wel gesproken over een koppeling met een document management systeem. Ook dat is natuurlijk een goede oplossing. 

Niet direct een antwoord over strategie, maar eerder een advies om het bij de brancheverenigingen en hun websites te proberen. Daarin worden ook vaak de namen van de contactpersonen genoemd die je verder kunnen helpen.

Verder zou je de beheersomgeving in je organisatie kunnen toetsen aan het referentiekader Rodin en (de inrichting van) het EPD aan de NEN 2082. Dat geeft ook een goed beeld van de mate waarin het EPD in jouw organisatie voor het onderdeel duurzaamheid voldoet. Dit doe je samen met de sleutelfiguren uit je organisatie en daarmee maak je de organisatie bewust van het belang van digitale duurzaamheid.

hallo Geuko,

Ik werk als informatiemanager en hoofd van het archief in het Erasmus MC en wij hebben ook te maken met deze problematiek. Als je meer wilt weten hoe we hier mee omgaan kun je contact met me opnemen. (j.devisser@erasmusmc.nl)

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden