NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Sinds 1 januari 2010 zijn de digitale bestemmingsplannen de juridisch bindende plannen en niet meer de analoge plannen. Onze afdeling stedenbouw heeft deze digitale bestanden altijd zelf opgeslagen maar ziet nu wel in dat niet conform de richtlijnen is. Ze hebben nu contact met ons (afd DIV Archief gemeente Eindhoven) gezocht om dit nu samen goed te gaan regelen. Nu wil ik vragen wie dit al binnen zijn gemeente netjes heeft geregeld en of ik die informatie kan krijgen. Beter goed gejat dan slecht verzonnen ;-)
Alvast bedankt voor alle input.
Tags:
Jammer. Bedankt voor je link naar de -al oude- discussie hierover.
@ Paul (Oudman)
De digitale versie bestaat uit een gegevensset. De ondergrond kan verschillen en maakt zelf geen onderdeel uit van het bestemmingsplan. Wel wordt in het besluit of het plan vermeld welke ondergrond is gebruikt. De papieren versie is niet per definitie een identieke uitdraai van de digitale versie. In ieder geval moeten beide worden vastgesteld. Zowel de papieren versie als de digitale zijn daarmee authentiek. Al wordt de digitale versie bij verschillen dus beschouwd als het authentiekst (bestaat dat woord?). Je kunt in ieder geval niet volstaan met het archiveren van één van beide.
Misschien dat de Handreiking archiveren digitale ruimtelijke plannen van Geonovum meer helderheid biedt?
Paul Oudman zei:
@ Kris en Paul
Is het dan niet van belang om te weten hoe het papieren bestemmingsplan tot stand komt? Want als dit een print van het digitale exemplaar is de papieren versie een kopie?
Wel een goed punt om dit mee te nemen als ik met onze afdeling Stedenbouw ga praten.
@ Paul (Huismans)
Bedankt voor je input. Dit is dan wel punt die ik helder moet krijgen van Stedenbouw. Afhankelijk van de uitkomst kan ik dit misschien als voorbeeld gebruiken bij een andere discussie over fysieke dossiers terwijl het proces digitaal is.
Weet iemand ook of de bestandsformaten van de dataset van het digitale plan aan een open standaard voldoen? Ik zag bij ons de volgende formaten: html, pdf, xml, dxp. De eerste 3 zijn geloof ik oke en de laatste ken ik niet. Wellicht worden er nog andere bestandsformaten gebruikt.
Kan iemand mij de handreiking archivering digitale ruimtelijke plannen toesturen?
De overgang van ruimtelijke plannen.nl naar het DSO blijft onduidelijk:
De huidige bestemmingsplannen worden op ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd. Hiervoor is een overgangstermijn van 10 jaar opgenomen in de concept invoe-ringswet. De verwachting is echter dat ruimtelijkeplannen.nl niet oneindig in de lucht wordt gehouden. In overleggen (informeel) zijn verschillende momenten ge-noemd, variërend van 5 tot 10 jaar. In de concept invoeringswet is hier geen termijn opgenomen. Dit geeft onduidelijkheid. Een termijn van 5 jaar sluit niet aan bij de 10 jaarstermijn van het overgangsrecht en zou een verkapte actualisatieplicht zijn. Een 10 jaarstermijn zou beter aansluiten en duidelijkheid geven. Belangrijk aspect is ook de raadpleegbaarheid van oude plannen in ruimtelijkeplannen.nl en de duidelijkheid over de Archiefwet. We wensen een vangnet voor digitale plannen en voorspelbaarheid in de uitvoeringspraktijk.
https://vng.nl/files/vng/brieven/2017/attachments/bijlage_4_-_g32_p...
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door