Ik ben op zoek naar contacten voor digitale archivering van Bouw Informatie Modellen (BIM) als onderdeel van een BIM-pilot bij gemeenten, waarvan de gangmaker Edward de Wit is van de gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Zie voor het belang van BIM als digitale brug tussen de bouwsector en de overheid mijn artikel in Od, feb. 2011 "Wabo als casus". Ken jij iemand of heb je zelf interesse?
 
Als je deze vraag door-Twittert: mijn Twitter-adres is @JJDuivenvoorden
 
Twitter-tekst: @JJDuivenvoorden zoekt contacten voor pilot digitale archivering van Bouw Informatie Modellen (BIM)

Weergaven: 527

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Jacques,

 

Het beheren van Bouw Informatie modellen bestaat uit een aantal losse vraagstukken die hun oorsprong hebben in het doelstelling die men wil bereiken. De BIM technologie is relatief nieuw en de verschillende organisaties beginnen te ontdekken dat ze na het creeëren ook modellen willen gaan delen en beheren.

 

Bij het beheren van digitale BIM modellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden:

- Opbouw van het model. Hierbij is het van belang om de onderdelen waaruit we een BIM model opbouwen gaan beheren. Door het beheren van de onderdelen waaruit we het model samenstellen hebben we en houden we controle over de inhoud van het model;

- Controle tijdens het proces. Tijdens het opbouwen van het proces is het van belang om van tijd tot tijd een kopie, versie te maken van het model. Hiermee zorgen we er voor dat er regelmatig een backup van het model wordt gemaakt, zodat we altijd terug kunnen naar het laatste of voorlaatste moment;

- Delen van de informatie. Zodra we de BIM modellen gaan delen met andere belanghebbende wordt het hebben van versie beheer en centrale opslag steeds belangrijker. Ook het registreren van de versie die je met de andere hebt gedeeld is belangrijk voor het af kunnen dragen van verantwoording;

- Opleveren en controle aan opdrachtgever. Bij het opleveren van tekeningen en modellen aan opdrachtgever en/of aannemer is het van belang om te weten welke versie van welke document is opgeleverd, is goedgekeurd en is vrijgegeven.

 

Wanneer er gewerkt wordt in een Autodesk omgeving met bijvoorbeeld AutoCAD en Autodesk Revit dan kunnen bovenstaande vraagstukken goed afgedekt worden met een combinatie van Revit Server en Autodesk Vault.

Revit Server is voor het samenwerken met meerdere partijen, binnen en buiten de eigen organisatie. Autodesk Vault is een documenten en tekeningen beheersysteem wat itegratie heeft met Revit Server, Autodesk Revit en AutoCAD.

 

Mocht je meer willen weten laat maar horen. Ik ben graag bereid kennis te delen.

 

Beste Jacques,

 

Zojuist je artikel en oproep gelezen. Daarbij ook de reactie van Rob gezien, waar ik mij ook grotendeels in kan vinden trouwens, echter ik ben eigenlijk benieuwd wat dit pilotproject van de gemeente inhoudt? Dit omdat wij een onafhankelijk "full service" bim bedrijf zijn welke zich bezig houdt met BIM in de volle breedte. Dus Autodesk Revit Architecture of Structure is een maar er bestaat meer in de markt. Dergelijke vraagstukken cq. oplossingen zullen een  integraal en open karakter dienen te hebben lijkt mij. Ja, wij hebben dus interesse om hier wat in te kunnen betekenen.

 

Als je wilt kun je ons bereiken onder tel.nr. 010-7503800.

 

Jaco Poldervaart

Zie dit adviesrapport: 

Adviesrapport_BIM-verkenning_2024.pdf

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden