Op dit moment zijn wij bezig met het beoordelen van het aangeboden geo materiaal vanuit de gemeente Zaanstad. Geo materiaal heeft grote cultureel historische waarde en dit willen we dan ook behouden voor de toekomst (uiteraard moeten we ons hoofd ook nog breken over de geo informatie die behoort bij de taakuitvoering van de gemeente). Het aangeboden geo materiaal is echter alleen in digitale vorm aanwezig en kan hierdoor niet overgedragen worden aan het gemeentearchief Zaanstad (we hebben nog geen beschikking over een e-depot). Wat we gaan doen met het geo materiaal en hoe we het gaan opslaan gaan we overleggen met onze informatiemanager en onze teamleider IBT. Desondanks zou ik aan jullie willen vragen of jullie ervaringen hebben met het (duurzaam) bewaren van digitaal geo materiaal. Ik hoor graag jullie bevindingen en ervaringen hiermee.

Met vriendelijke groet
Helma Bakker-Minnebo
gemeentelijk archiefinspecteur Zaanstad.

Weergaven: 532

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Helma, hebben julie geen beeldbank met goede back-up procedures waar je de bestanden in een migreerbaar  en duurzaam formaat kan plaatsen ? Kijk ook eens op de website van DEN.

 

@Yvonne, Hoe zorg je er bij opslag in een beeldbank voor dat de interactieve onderdelen van dit geomateriaal intact blijven?  De Geoapplicaties die wij in huis hebben bieden meerdere interactieve kaartlagen die constant worden bijgewerkt. Op welke momenten kan zo'n kaart dan het beste gearchiveerd worden? Wekelijks of 1 keer per jaar?

@Branco, helaas kan ik je vraag niet beantwoorden, wellicht iemand anders op de community wel.

Ik zal aan Rien Jonker de vraag eens voorleggen.

 Er zijn overigens wel pilots zoals bij het Historisch Centrum leeuwarden (HCL) met de Dienst Stadsontwikkeling (DSOB) om foto's uit de beeldbank te koppelen aan het gemeentelijke GIS (afkorting van GEO Informatie Systemen).

Het materiaal wat wij aangeboden krijgen heeft geen interactief karakter. Het gaat ons om de moment opnames in een bepaalde tijd, de cultureel historische waarde dus. De tip van de beeldbank ga ik zeker onderzoeken. Ik hoop dat er nog meer nuttige tips binnen komen.

Helma,

Wegens vakantie een wat late reactie: als je statische kaartlagen wil bewaren, gebruik dan de optie om de kaart in PDF te printen. Veel geo-software kan PDF-output genereren. Wil je ook de achterliggende bestanden (database) bewaren, dan is er meer technische informatie nodig om te zien welke GIS-omgeving er gebruikt is (met welke keuzen voor opslagmethodiek). Opslag in OpenGIS-formaat (GML) is dan mogelijk. Bedenk dat ook digitale bestemmingsplannen in GML worden opgesteld. Kenis van GML is dus binnenkort zeker ook bij archieven onontbeerlijk.

Neem voor meer informatie a.u.b. direct contact met mij op (via email of LinkedIn)

Jules

Dank voor je tips, ik kan hier wat mee. Ik ben zelf ook met vakantie geweest en dus nog niet echt verder gekomen met het geo materiaal.

Groet

Helma

Dag Helma,

Daniel Obbink van het Zeeuws Archief heeft in het verleden aardig wat over GIS en duurzaamheid geschreven: http://regionaalarchieftilburg.blogspot.com/2009/05/gelezen-gis-en-...

 

groetjes en succes,

Bas


@Bas en Helma, is ook te lezen in archiefbeheer in  de praktijk.

Bas

Dank voor de tip. Ik heb even wat leesvoer en kan van daaruit weer verder.

Groet

Helma

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden