NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Ik ben een beetje aan het speuren naar de juiste of een goede definitie van "Informatieobject". Een paar ben ik tegengekomen op bijvoorbeeld encyclo.nl , labyrinth.rienkjonker of uit de metadatastandaard van het Stadsarchief Amsterdam. Niet helemaal overtuigd van de juistheid ben ik zelf aan het knippen en plakken geslagen en dacht aan het volgende:
Een informatieobject is een samenhangend geheel van gegevens met een eigen identiteit geschikt voor geautomatiseerde verwerking.
Dekt dit volgens jullie de lading?
Tags:
Yvonne, dank voor de link en verwijzing!
In de Baseline DIV wordt gesproken over informatie-elementen. Een informatie-element is óf een gegevensobject óf een een informatieobject. Het is een beetje een abstract verhaal. Een gegevensobject is een set aan samenhangende data. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een een aantal regels uit een aantal tabellen in een database die samen "iets" beschrijven, bijvoorbeeld een persoon, een gebouw of een zaaktype. Een informatieobject is een enkel bestand of andere vorm met inhoud, bijvoorbeeld een papieren brief, een PDF-bestand of een Excel-sheet.
Zie hoofdstuk 4 van deel 2b van de Baseline DIV.
Dank je wel, Marco. Zo circuleren er toch verschillende definities op internet voor dit begrip. Het aanvullend kenmerk over 'een zelfstandige eenheid' dat in de baseline wordt genoemd, vind ik juist in de kern van de definitie thuishoren. In de baseline is mij het verschil tussen informatie-element en informatieobject niet duidelijker geworden. Een 'set aan samenhangende data' (gegevensobject in jouw toelichting) is voor mij net zo een informatieobject als een papieren brief. Vandaar ook de omschrijving 'een samenhangend geheel van gegevens'.
Henri,
Ik heb bij het benoemen van het begrip informatieobject in de gemeentelijke Baseline onder andere gekeken naar het OAIS, vastgelegd in ook een ISO-standaard.
In de praktijk is een informatieobject een brokstukje informatie dat je als iets zelfstandigs kunt behandelen omdat het ook de structuurinformatie bevat om de content te kunnen lezen. Daarom is een los databaserecord een gegevensobject en dus geen informatieobject, maar is een databasebestand wel een informatieobject. Een 'losse' set met gestructureerde gegevens uit een database, bijvoorbeeld een set status/voortgangsgegevens over een zaak uit een zaaksysteem, is een gegevensobject. Zo'n set kun je niet zomaar op bestandsniveau archiveren. Dat kan wel als je die set opslaat in/converteert naar bijv. een XML-document. Zo'n XML-document is wel een informatieobject en tevens een zelfstandige entiteit op bestandsniveau.
Meer lezen? Google op 'publicaties adrie spruit'
Hallo Adrie,
dank voor je toelichting. Bedoel je hiermee dat de systeemtechnische context de keuze bepaalt voor gegevensobject of informatieobject? Voor mij is de losse set gestructureerde gegevens uit een database een informatieobject maar nu zeg jij dat dit alleen mogelijk is als deze set geconverteerd wordt naar een XML document. Daarmee bepaalt de conversie uit een systeem naar een standaard / bestand het verschil.
Als iets geen zelfstandig bestand is, kun je het inderdaad niet zomaar opslaan als informatieobject. De keuze hoe bepaalde informatie te archiveren maak je door te kijken naar de combinatie van de informatiestructuur van die informatie (het OAIS zegt daar iets over) en de inrichting van de database van het archiefsysteem. Sommige gestructureerde gegevens zul je in de praktijk kunnen opslaan als metagegevens in voorgedefinieerde velden daarvoor in het archiefsysteem. Maar als je bijv. een selectie meetcijfers over de luchtkwaliteit wilt archiveren, zonder de hele database waar ze uit komen op te slaan in het archiefsysteem, dan zul je een andere manier moeten vinden. Zo'n manier is: maak er een XML-document van, dat je vervolgens als informatieobject kunt opnemen in het archiefsysteem.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door