NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Er komen steeds meer online platforms op de markt waarop dashboards worden gevormd op basis van data. In een poging om te komen tot een standaard procedure voor de beoordeling van dit soort platforms, stoeien we bij gemeente Tilburg met het beantwoorden van een aantal vragen. Welke rol speelt DIV bij de aanschaf van dit soort platforms? Beperkt de scope van DIV zich slechts tot informatieproducten die mbv data worden gemaakt? Ligt het beheer van data bij DIV of alleen het archiveren daarvan? Beperken we de DIV-criteria tot mogelijkheden tot reconstructie van het overheidshandelen en tot vernietiging ogv wettelijke selectielijsten?
Tags:
Goede vraag, in mijn optiek hoort datagovernance bij informatievoorziening. Toch zie ik in de praktijk dat DIV vaak buiten spel wordt gezet bij het beheer. Maar degenen die het beheer hebben denken vaak niet aan het documenteren van algoritmes. Ben ook blij dat je de vraag stelt en ben benieuwd naar reacties.
Leuke vragen!
Welke rol speelt DIV bij de aanschaf van dit soort platforms?
Dat hangt er vanaf welk takenpakket DIV heeft, maar er zal in de organisatie een rol (bij DIV of elders) moeten zijn die bewaakt dat de functionele eisen voor duurzame toegankelijkheid worden beschreven bij de aanschaf en die ook meedenkt over de inrichting na de aanschaf. In mijn organisatie zit die rol niet bij de DIV-afdeling (heet bij ons Informatiebeheer), maar dat kan natuurlijk wel.
Beperkt de scope van DIV zich slechts tot informatieproducten die mbv data worden gemaakt?
Nee, de scope beperkt zich niet tot die informatieproducten. Dat kan ook niet, want zonder het beheer van de onderliggende data kun je niet de duurzame toegankelijkheid van de informatieproducten borgen. Zeker niet als die enkel virtueel getoond worden in een dashboard en niet in de vorm van een document worden gegoten.
In de katern gegevensmanagement van de GEMMA zie je eigenlijk ook in alle artikelen en producten terug dat er aandacht is voor archivering en zaken als bewaartermijnen van data.
Mijn standpunt is trouwens dat het document als verschijningsvorm aan het verdwijnen is en dat informatiebeheerders zich veel actiever moeten richten op gegevens.
Ligt het beheer van data bij DIV of alleen het archiveren daarvan?
Het beheer van data behelst veel meer dan alleen maar bewaren en vernietigen, dus het is zeker niet alleen maar een taak van DIV. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid en wie precies wat doet, hangt af van welke afspraken je daar in de organisatie over maakt. Je zou best een rol op je kunnen nemen in het ontwikkelen van datamodellen e.d. vanuit het perspectief van duurzame toegankelijkheid, maar zaken als datatransformatie zou ik echt niet naar DIV toe trekken en gewoon lekker aan de dataspecialisten overlaten. Je zou eens een gegevensmanagementmodel als Dmbok van DAMA kunnen bekijken en dan per aspect beoordelen of je daar een rol voor je afdeling in ziet. Daar kun je dan het gesprek over aangaan met andere partijen die iets met data doen in je gemeente.
Beperken we de DIV-criteria tot mogelijkheden tot reconstructie van het overheidshandelen en tot vernietiging ogv wettelijke selectielijsten?
Wat mij betreft niet. Wat mij betreft gaat duurzame toegankelijkheid over alle vormen van hergebruik van data en informatie. Dus niet alleen maar voor mensen die iets willen reconstrueren, maar ook voor mensen die overheidsdata willen gebruiken om handige appjes te bouwen.
Archiveren doe je (hoop ik) niet om aan de wet te voldoen, maar omdat je hergebruik van data en informatie mogelijk wil maken. De kracht van informatiebeheerders is dat ze begrijpen a) welke potentiële hergebruikers data en informatie zoal hebben en b) hoe dat zich over de tijd ontwikkelt. Uit de combinatie van die twee punten kun je criteria destilleren. Echter is dat niet het alleenrecht van DIV/Informatiebeheer, kennis over hoe je met open data omgaat is misschien wel veel sterker aanwezig bij andere deskundigen in de gemeente. Dus daar zou ik geen interne concurrentiestrijd mee aangaan, maar je kunt wel kijken of alle potentiële hergebruikers voldoende in beeld zijn zodat je met elkaar kunt kijken wat er nodig is om die vormen van hergebruik mogelijk te maken.
En dan de opmerking van Yvonne:
Toch zie ik in de praktijk dat DIV vaak buiten spel wordt gezet bij het beheer. Maar degenen die het beheer hebben denken vaak niet aan het documenteren van algoritmes.
Hoewel ik je observatie deels wel herken, wil ook de andere kant van de medaille belichten. Binnen de wereld van gegevensmanagement wordt heel vaak echt wel het belang gezien van archivering enzo, maar soms heeft DIV te weinig kennis in huis of niet de juiste competenties om een toegevoegde waarde te kunnen leveren. En dan zet DIV zichzelf buitenspel. Als je vindt dat je ervan bent, dan moet je ook leveren. En daar zit nog wel eens spanning.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door