Het was een aantal jaren geleden dat we vanuit het
Regionaal Archief Tilburg een enquête hadden uitgezet om te bevragen of gemeenten tevreden waren over de archiefinspectie. Een gemeente vroeg of we iets konden organiseren om tot een digitaal platform voor kennisuitwisseling op het vakgebied te komen. Ik ben destijds gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Aanvankelijk dacht ik aan
Archief 2.0, maar de redacteuren vonden de kennisuitwisseling van een andere aard. Archief 2.0 richt zich meer op het cultuurhistorisch karakter van archieven, soms zit er een overlap.
Met technische hulp van mijn collega Luud de Brouwer is er een community opgezet voor de 12 gemeenten, maar er gebeurde niets. Van enige interactiviteit was nauwelijks sprake. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een samenwerkingspartner en die vond ik in Ton de Looijer van het
Brabants Historisch Informatie Centrum. Ook het BHIC had een ning opgezet. Ik besloot dat de onze uit de lucht kon en sloot me aan bij het BHIC. Aanvankelijk beperkten de leden zich tot de werkgebieden van beide instellingen, maar al snel werden we BrabantBreed en daarna BREED. Ton de Looijer ging na een tijd echter zijn activiteiten minderen en we moesten op zoek naar een opvolger. Die vonden we in Marco Klerks, werkzaam bij de gemeente 's-Hertogenbosch.
Daarna zijn we ook nog op zoek gegaan naar meer redactieleden, maar die zoektocht hebben we stop gezet. Niemand staat echt te trappelen voor dit soort karweien. Bovendien is het principe van BREED dat ieder lid kennis kan ontlenen en kennis kan aanbieden op ons vakgebied, dat alles zonder enig winstoogmerk. Stiekem kost het Marco en mij best wat tijd, tijd, die we graag investeren in ons vakgebied.
We vonden het beiden zo leuk dat Eric Kokke in het laatste nummer van Overheidsdocumentatie zo positief oordeelde over BREED. En daar zijn Marco en ik best trots op en blij dat we met elkaar BREED kunnen vormen.