Maandag 16 november mocht ik de bijeenkomst van KING bijwonen over de 3D in de raadzaal van de gemeente Oss. We werden daar zeer gastvrij ontvangen. Aftrap gaf directeur Tof Thissen met aandacht voor de rol van KING bij deze nieuwe taken. KING geeft handreikingen tot aan de voordeur. Ik hoor soms medewerkers bij gemeenten weleens verzuchten dat het wat hen betreft het verder mag dan de voordeur onder het mom vertel maar hoe het moet. Veel gemeenten werken intensief samen om de nieuwe taken uit te gaan voeren zoals de Regio Hart voor Brabant en gemeenten in West-Brabant. Ook zijn sommige gemeenten al verder dan anderen, dat lijkt vooral de wat grotere gemeenten te zijn.

De 3D in een notendop:

  • Alle jeugdzorg wordt een verantwoordelijkheid van gemeenten. Zij kopen de zorg in en voor alle duidelijkheid voeren die niet zelf uit. Nadruk op preventie via wijkteams.
  • Gemeenten blijven verantwoordelijk voor de bijstand en het UWV voor Wajongers, maar krijgen meer taken op reintegratie , de zogenaamde Participatiewet.
  • De gemeenten zijn al verantwoordelijk voor de WMO, maar ook hier meer taken zoals die van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Boek en spel

Het boekje Decentralisaties in 8 thema's. basis op orde is samengesteld door Ingrid Hoogstrate en Miguel Boerboom, programmamanagement operatie NUP. Interessante feiten komen aan de orde:

Aanvraag WMO is veroorzaker nummer 2 van de administratieve lasten.

Jeugdzorgmedewerker besteden 60-70% van hun tijd aan registeren.

Dit soort verhalen kennen we al van de politieagenten, die liever op straat werken, dan de tijd aan de administratie besteden.

De veroorzakers van de administratieve lasten:

  • Overbodige indieningsvereisten vragen
  • Geen hergebruik van informatie
  • Stapelen lasten door verkokerd werken
  • Overbodige regels en verantwoording

Na de aftrap en het boekje gingen we een spel (game) spelen, dat de deelnemers voor keuzes stelden. Hier was goed over nagedacht. Een voorbeeld van een case, een wethouder wordt in verlegenheid gebracht door een dossier van jeugdige, dat niet op orde is. Een andere, waar de hele zaal vrijwel mee leek te worstelen, gaan we weer voor een nieuwe ICT applicatie of denken we met het bestaande systeem af te kunnen. Wordt wel gedacht aan de koppeling met CORV ? Hoe werkt de gegevensset gemeentelijke monitor sociaal domein? Hoe wordt het proces geaudit en is dat wel nodig ? Wat is de rol van protocollen ?

Een hele zinvolle middag en ik ben blij dat ik de middag heb mogen bijwonen. Het heeft veel inzichten opgeleverd. Heb je ook ervaring met de informatiekant van de 3D, er is een groep om ervaringen te delen.

Weergaven: 267

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden