Bij welk element hoort een veld thuis in het metadataschema gebaseerd op tmlo?

Ik vind het voor sommige velden lastig om te bepalen bij welk element het thuis hoort:

- Auteur

- Datum stuk versus

- Datum opslag van het record versus

- Datum initiële opslag van het document

- Versie van het document

- Behandelaar(s) (moet dit wel in het schema?)

 

Kan iemand misschien eenvoudig uitleggen wat het verschil is tussen Event geschiedenis en Event plan?

 

Ook vind ik Actor een lastige. Bij onze gemeente slaan alle medewerkers zelf documenten op in het DMS. Dus zij zijn dan Auteur en ook de actor die het record creëren.

Weergaven: 515

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Event geschiedenis = wat er met een record gebeurt IS.

Event plan = wat er met een record GAAT gebeuren.

Na het verstrijken van tijd wordt een plan vanzelf geschiedenis (denk bijvoorbeeld aan migratie, conversie, overdracht).

 

Over het gebruik Actor zijn uiteenlopende ideeën, zie ook eerdere discussies op dit forum. Aangezien elke gemeente (of andere overheidsinstantie) een eigen metadatamodel/-schema kan baseren op de TMLO (en je daar tot op heden niet toe verplicht bent), is Actor wel te gebruiken voor behandelaar, creator, schrijver, ondertekenaar, burger, ...

In aanvulling op Mike en wellicht ten overvloede, maar op deze pagina van Informatie 2020 vind je een aantal bronnen die je kunt gebruiken. Over de stukdatum (een van de elementen die je noemt) is ook al een blog geschreven, maar die is wel een beetje uitgebreid. :)

Auteur zou m.i. vastgelegd worden in 12.4 en/of 15C.1.4.2 (ligt er dan wel weer aan welke semantische waardes je voor 12.1 kiest). Voor behandelaar geldt min of meer hetzelfde - en ook dat ligt aan welke waarde en aggregatieniveau waarop je beschrijft.

 

En anders is er altijd nog...

Het is van belang om het introduceren van nieuwe –eigen- hoofdelementen te vermijden, omdat daarmee de uitwisselbaarheid van informatie met andere organisaties wordt belemmerd. Is er toch behoefte aan ruimere mogelijkheden voor het vastleggen van metagegevens, dan kan dit worden ondervangen door het toevoegen van subelementen. Op voorwaarde dat het subelement onder het juiste element is geplaatst, is dan gewaarborgd dat die informatie bij uitwisseling van informatie tussen systemen, niet verloren gaat.

@Joost: Leuke blog wel trouwens!

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden