Volgens de nieuwe selectielijst 2017 is de bewaartermijn voor zienswijzen nu gezet op bewaren -

voorbereiding (waaronder zienswijzen) 20 jaar Status toekennen 9.1.3 Toegekend Bestemmingsplan Bewaren (kan onder de opschoning vallen)

Maar een zienswijze dien je in tegen een bv ontwerp-bestemmingsplan, oke als hierdoor het bestemmmingsplan aangepast gaat worden kan ik me voorstellen dat je de zienswijze moet bewaren, maar als dit niet aangepast wordt zou de zienswijze op vernietiging gezet kunnen worden?

Graag jullie reactie

Weergaven: 1238

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Zou je kunnen kiezen om de zienswijze te zien als een (deel)zaak van het type "Geschillen behandelen" (13.1)?

Of zou je het ontwerpbestemmingsplan als aparte zaak zien, die niet te bewaren is en waarvan de Zienswijze onderdeel is?

In beide gevallen is de bewaartermijn geen twintig jaar meer, maar ik vraag me af of dat nodig is.

Wij gebruiken voor het indienen van zienswijzen een apart zaaktype nl Behandelen zienswijzen en leggen een relatie met het betr. onderwerp.

Inderdaad een ontwerpbestemmingsplan mag op termijn vernietigd worden en zou je voor de zienswijze dezelfde termijn kunnen gebruiken

Ik zou er ook een deelzaak van maken. Het proces bestemmingsplan vaststellen bestaat sowieso uit een aantal stappen (die in deelzaken te vangen zijn). Zo houd je de zaak overzichtelijk.

Daarnaast is de nota van zienswijzen een onderdeel van het bestemmingsplan, waardoor deze informatie niet geheel verloren gaat.

Hallo Bert,

in principe geldt die 20 jaar voor de opschoning ook niet meer. Dat is min of meer losgelaten en overgelaten aan de zorgdrager. Een zienswijze was in het verleden ook te bewaren (oude selectielijst), maar aangezien er tegenwoordig wordt gewerkt met zienswijzennota's is het onzinnig om ook nog eens de 'losse' zienswijzen te bewaren. Met andere woorden: zienswijzen zijn te vernietigen als de zienswijzennota blijft bewaard en het valt dan onder de opschoning (met een niet-gedefinieerde vernietigingstermijn)

Ik zit wel op de lijn van Stefan en Bert. Het ontwerpplan (met zienswijzen) is bij ons ook een aparte deelzaak die op termijn (20 jaar) wordt vernietigd.

Als ik mij niet vergis, kan iemand die in de eerste "praatronde" heeft meegedaan - door een zienswijze in te dienen - bij een volgende "praatronde" opnieuw gebruik maken van het recht om een zienswijze over het geheel of een enkele variant in te dienen. Slaat een deelnemer een "praatronde" over, dan kan een volgende bijdrage van dezelfde deelnemer bij een volgende "praatronde" na die onderbreking (mits goed gemotiveerd) ter zijde worden gelegd.

Tussen de bijdragen van een deelnemer die aan alle "praatrondes" heeft meegedaan, bestaat vaak een onderling verband.

Is het niet zo dat als je bij bestemmingsplannen geen zienswijze inlevert bij het voorontwerp je ook geen bezwaar kunt instellen bij het uiteindelijk ontwerp??

Ergens staat mij dit bij dat dit uit de Wro komt. In iedergeval gaan de zienswijzen mee in de nota van zienswijzen? <- of iets dergelijks. Zo'n nota gaat dan mee naar de Raad voor de vaststelling dacht ik.

Groet Jan-Jaap.

Er bestaat een uitgebreide jurisprudentie over. Vooral die van de Raad van State is bepalend.

Wij gebruiken voor alle zienswijzen een eigen gemaakte zaaktype "zienswijze".

Voor de afgehandelde zienswijzen geldt Vernietigingsgrondslag 13.1 en de bewaartermijn is 5 jaar; de afgebroken zienswijzen vallen onder 13.2 en dan geldt een bewaartermijn van 1 jaar.

Jan Bakker, gemeente Edam-Volendam.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden