In Heerlen is het bouwarchief niet in orde bevonden , zo las ik in de NRC vrijdagavond.

 Historische gegevens van voor 2000 ontbreken, waaronder de oorspronkelijke bouwvergunningen uit de jaren zestig. Bij de stukken over de renovatie van ’t Loon zit geen omschrijving van de werkzaamheden in de parkeergarage.

Heerlen liet steken vallen bij de renovatie in 2002-2004 en op archiefgebied

 

link naar artikel NRC.

Het niet op orde hebben van informatie heeft mede geleid tot de slechte inschatting van de risico's van de constructie van de parkeergarage. Als men de informatie wel had geweten, was er waarschijnlijk niet een dergelijke vergunning afgegeven.

Heerlen is een goed voorbeeld dat het op orde hebben van informatie van wezenlijk belang is voor de bedrijfsvoering. Het had ook een mooie case kunnen zijn voor de VNG dag van 13 november, hoe werkt de interventieladder in de praktijk ? En is dat ook niet te laat in 2012, er is immers ook een tijd geweest dat bouwvergunningen vernietigd mochten worden ?

Maar tegenovergestelde cases bestaan ook. Wat te denken van de grootboeken, die op grond van de selectielijst 1983 tot 1996 bewaard moeten worden. De huidige lijst is de vernietigingstermijn bepaald op 7 jaar. Meters en meters worden gevuld in gemeentelijke archiefbewaarplaatsen zonder dat de rechtzoekende burger/ambtenaar of een historicus de weg naar de grootboeken weet te vinden.

De bewaring van grootboeken is een goed onderwerp voor de SIO's die vanaf 2013 moeten gaan functioneren. Ik stem voor vernietigen van de grootboeken mits de jaarrekeningen en begrotingen  aanwezig zijn,  jij ook ? Tot verzakking van een parkeergarage leidt deze handeling niet.

Weergaven: 283

Je kunt niet meer reageren op deze discussie.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden