De I-navigator kent voor het toezicht op de uitvoering van de Particiapatiewet (zoals heronderzoeken en terugvorderingsonderzoeken) een bewaartermijn van 10 jaar na afhandeling van het onderzoek.

De VNG heeft onlangs een Handleiding Dossiervorming Participatiewet opgesteld waarin wordt gesteld dat dergelijke onderzoeken een bewaartermijn hebben van 10 jaar na het besluit tot beëindiging van de ondersteuning.

Klopt de I-navigator niet of kloppen de gegevens in de Handleiding niet?

Weergaven: 247

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Jan,

je mag ervanuit gaan dat de i-Navigator klopt. Ik ben van mening dat de tekst in de handreiking moet worden aangepast: je mag namelijk niet iemand tot in de eeuwigheid nadragen dat hij/zij een fout heeft gemaakt. 

Dus normaal gesproken moet een onderzoek 10 jaar na afhandeling worden verwijderd, tenzij er acties uit voortkomen (b.v. terugvordering), dan is de bewaartermijn afhankelijk van de looptijd van die actie (en maakt de informatie ook onderdeel uit van de zaak die over die vervolgaktie gaat).

Een kleine toevoeging, wellicht zorgt deze IBD-handreiking voor verwarring; Producten - Informatiebeveiligingsdienst

De uitvoering van de controle op grond van de Participatiewet valt onder procestype 12.1.1 van de VNG Selectielijst: toezicht en handhaven. Dit is inclusief rechtmatigheids- en terugvorderingsonderzoeken en de besluiten die daaruit voortvloeien (zoals boetes). Deze acties maken integraal onderdeel uit van de zaak ALO, werk en BB. Dat betekent dat deze onderdelen ook een bewaartermijn hebben van 10 jaar na het besluit tot beëindiging van de ondersteuning.

Dit is helaas niet de eerste keer. Eerder hebben we dat bemerkt met de bewaartermijnen van logging-gegevens,

dat is in 2020 rechtgetrokken: Logging-gegevens en de nieuwe gemeentelijke selectielijst - BREED -...

Dankzij jouw blog is het weer onder de aandacht gebracht bij de VNG, dank hiervoor. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden