NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
In het analoge bouwarchief zijn een aantal soort panden (denk aan banken, kazernes, politiebureaus, gevangenissen etc. ) beperkt qua inzage. Dossiers met het stempel "beperkte inzage" zijn in principe niet in te zien. Inzage in dossiers zonder "beperkte inzage" loopt via de functionele afdeling wanneer de dossiers nog niet zijn overgebracht naar de bewaarplaats.
Nu willen we het inzagebeleid, mede door de omslag naar een digitaal bouwarchief, tegen het licht houden. Zeker gezien maatschappelijke ontwikkelingen zoals terrorisme, maar ook meer aandacht voor bescherming persoonsgegevens, privacy enz. Vraag die je jezelf bijvoorbeeld kunt stellen: krijgt een burger inzage in een bouwdossier waar een horecapand in is gevestigd?
Ga je deze gegevens beschikbaar stellen of zet je bijvoorbeeld alleen panden met een woonbestemming zonder beperking digitaal online beschikbaar? Of moet een klant altijd kunnen verantwoorden waarom een bouwdossier wordt ingezien?
Welke regels moet je hanteren en welke kun je hanteren wanneer we spreken over beperking van inzage in het bouwarchief?
Tags:
Beste Stefan,
Het beste zou je een uitsluitingenlijst kunnen opstellen van panden die je op grond van veiligheid uitsluit van inzage. Dat is ook het huis van de burgemeester, maar ook elektriciteitshuisjes en poppodia.
Toevallig heb ik dit punt ingebracht bij de VNG archiefcommissie van afgelopen september om hier landelijk wat meer duidelijkheid over te verkrijgen. Analoog of digitaal moet geen verschil uitmaken, hooguit dat analoge dossiers vaak een wat oudere periode betreffen.
Yvonne Welings
Voor jouw informatie heb ik deze link opgenomen over de openbaarheid van bouwarchieven tijdens het AIDO congres in april 2016.
Hoi Yvonne,
Bedankt voor jouw reactie. We gaan ermee aan de slag!
Stefan Heirbaut
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door