Beste collega's,

Na bestudering van de VAVG heb ik een vraag over bewaarnemingen van particuliere archieven aan archiefbewaarplaatsen.

-Geldt art. 45 lid 1 VAVG onverkort voor in bewaring gegeven archieven, bijvoorbeeld via art. 1, onderdeel c, sub 3 AW?

-Of moet ik dit anders zien en zo ja, wat betekent dit dan voor de (raadpleging en verwerking van ) in bewaring gegeven archieven betreffende het bepaalde de artikelen 15, 16, 18 eerste lid en 20 van de AVG?

Groeten, Theo Vermeer

Weergaven: 1230

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Je vraag heb ik deze dag op me in laten werken. Bij bewaargeving wordt de eigendom niet overgedragen aan een gemeente. Daarom is het college van B. en W. geen zorgdrager, de eigenaar van het archief blijft zelf verantwoordelijk voor de verwerking.

Uit deze constatering vloeit m.i. voort, ik had er nog niet eerder aan gedacht, dat de eigenaar als verwerkersverantwoordelijke een verwerkersovereenkomst moet sluiten met de verwerker. Dit zou een standaard onderdeel moeten uitmaken bij de overdracht van het archief. Een andere keuze kan zijn om de contracten om te zetten van bewaargeving naar schenking. In feite is hier sprake van uitbesteding van taken.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/2017/8/20170322-Model-voor...

Ben overigens benieuwd naar andere opvattingen.

Precies, je hebt het beter omschreven dan ik zeggen kan, maar ik deel je opvatting en ik zie de bui hangen... Met de archivaris als tussenpersoon. Bewaargevingsovereenkomsten zijn immers veelal gesloten, omdat verantwoordelijke zelf 'de vinger in de pap' wilde houden. Ik ben inderdaad ook benieuwd naar andere opvattingen.

Aan de andere kant, iedere burger wordt geacht de wet te kennen.

Waarom zouden we verantwoording nemen wanneer we die feitelijk toch niet hebben ?

Of een archiefinstelling die verantwoordelijkheid neemt, ligt er aan welke afspraken gemaakt zijn met de bewaargevers. Wanneer in een overeenkomst bepaald is 'de documenten zijn vrij ter inzage' (dus o.g.v. AW ooit is die afspraak gemaakt), maar als nu o.g.v. AVG de conclusie is 'is niet vrij ter inzage', dan botst dat. Betekent dat we overeenkomsten moeten herzien. Een gemeente kan in zo'n geval niet langer toch die eerdere bepaling in stand houden? Betekent dat we per desbetreffende archief/overeenkomst moeten bestuderen of er een beperkende bepaling nodig is o.g.v. AVG, zo ja, aanpassen overeenkomst zodat er ruimte komt voor zo'n verwerkingsovereenkomst tussen eigenaar en verwerker. Wat dan nog de waarde is van een bewaarnemingsconstructie voor een archiefinstelling? Problematisch is dan dat het Burgerlijk Wetboek volop ruimte schept voor/ bewaarnemingen interessant maakt voor archiefinstellingen. Hoe verhouden zich die bepalingen uit het BW dan tot de AVG?

Volgens mij is dat ook de reden waarom verschillende archiefdiensten geen voorstander zijn van uitplaatsing van bestanden in een e-depot.

https://vng.nl/files/vng/20160502-rapport-e-depot-voorzieningen-dec...

Uitplaatsing is toch niet dezelfde juridische rechtstitel als bewaarneming (art. 7:600 BW e.v.)? Art. 7:600 beschouwen wij als grondslag voor aangaan van bewaarnemingen, maar wat ik zou willen weten of dat onder een vigerende AVG nog wel zo handig (zie onze vorige discussietopics) is (ondanks dat het Besluit Informatiebeheer bepaalt, dat de archiefbewaarplaats Rotterdam in bewaring mag nemen). Ik weet niet goed wat er t.a.v. bewaarneming veranderd o.g.v. de AVG en art. 45 van de uitvoeringswet AVG. Tot nog toe ben ik het daarom eens met jouw stellingen hierover en ben benieuwd wat andere collega's ervan zeggen.

Nee zeer zeker niet, de overeenkomst is de vaagheid over verantwoordelijkheden.

Fijn te weten dat uitplaatsing niet hetzelfde is als bewaarneming. Vaagheid over verantwoordelijkheden sluipt helaas vaak ook in bewaarnemingsovereenkomst en schenkingsovereenkomsten, zeker in de oudere exemplaren. En daar komen we onder de AVG zeker niet meer mee weg. Dan moeten we goed weten wie verantwoordelijk is, wie gegevens verwerken mag, e.d.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden