NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Beelden voor de Toekomst
De Volkskrant bericht vandaag 19 maart 2015 uitgebreid over het erfgoedproject Beelden voor de Toekomst (link). De afgelopen 7 jaar hebben het Instituut voor Beeld en Geluid, EYE Film Instituut, het Nationaal Archief en Kennisland meer dan 90 duizend uur video, 20 duizend uur film, zo’n 100 duizend uur audio en 2,5 miljoen foto’s geconserveerd en gedigitaliseerd. De vette kop in de Volkskrant meldt dat het erfgoedproject 25 miljoen te duur is uitgevallen. Aanstaande maandag 23 maart 2015 is er een afsluitingsbijeenkomst georganiseerd.
Zwarte databanken
Een groot struikelblok om historisch erfgoed digitaal beschikbaar te stellen is en blijft de verouderde auteurswet uit 1912 ! In De Volkskrant pleiten zowel Eye als Beeld en Geluid voor meer uitzonderingen op historisch materiaal. Het Nationaal Archief is zo slim geweest om in 2010 een overeenkomst te sluiten met Pictoright. Het Regionaal Archief Leiden heeft inmiddels onfortuinlijke ervaringen op het gebied van auteursrechten en werd door de rechter in het ongelijk gesteld. De krantenbank staat op zwart. Het archief in Rotterdam heeft sinds 2013 de beeldbank noodgedwongen ook op zwart gezet vanwege een gerechtelijke procedure met Pictoright. De uitspraak wordt in april 2015 verwacht. Ook de Zeeuwse Bibliotheek zette de populaire krantenbank eind maart op zwart. link
ECL
Minister Bussemaker bood de Tweede Kamer in december 2014 het rapport extended collective license aan, oftewel de verruimde collectie licentieovereenkomst (ECL). De stand van zaken van de behandeling is bij mij niet bekend.
Omgevingswet 2018
Auteursrechten gooien niet alleen soms roet in het eten bij erfgoedinstellingen, maar ook bij de ambitie van de overheid om informatie transparant en digitaal openbaar te maken. Vorige week maandag tijdens het AIDO congres op 9 maart 2015 kwam de auteurswet ook nog ter sprake bij de nieuwe Omgevingswet, die vanaf 2018 van kracht wordt. Ook dit aspect zal in relatie tot de wet nader bestudeerd moeten worden.
Tags:
Fotograaf Kors van Bennekom klaagt archief IISG aan
Zie nieuwsbericht
Lira en Pictoright hebben na overleg met de gemeentelijke archiefinstelling Erfgoed Leiden en Omstreken een akkoord bereikt. Hiermee zullen freelance tekst- en beeldmakers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het online tonen van honderdduizenden krantenpagina’s uit diverse Leidse dagbladen.
Na jaren van gesprekken en een uitspraak van de Haagse rechter eind 2014, hebben de partijen overeenstemming bereikt over een collectieve regeling. Met deze regeling verkrijgt de Leidse archiefinstelling toestemming om via internet toegang te bieden tot de artikelen en afbeeldingen van freelance makers, die zijn opgenomen in het krantenarchief.
De Gemeente Leiden betaalt voortaan jaarlijks een passende vergoeding aan Lira en Pictoright ten behoeve van de freelance tekst- en beeldmakers. Voor de periode voorafgaand aan het akkoord, waarin de pagina’s online werden getoond zonder de benodigde toestemming van alle rechthebbenden, hebben partijen een schikking getroffen. Lira en Pictoright zullen de vergoedingen verdelen onder de freelancers, zoals zij al doen sinds in 2010 het eerste contract met de Koninklijke Bibliotheek voor hun krantenarchief werd getekend.
Lira en Pictoright zijn verheugd dat zij overeenstemming hebben bereikt over een regeling waardoor het krantenarchief voor iedereen online beschikbaar blijft. Al in 2013 hebben organisaties van makers en erfgoed- en archiefinstellingen zich gezamenlijk uitgesproken over de voordelen van collectieve regelingen voor dit soort online gebruik. Op eenvoudige en efficiënte wijze kunnen erfgoedinstellingen de benodigde toestemming verkrijgen, terwijl daarbij tegelijkertijd de rechten van de makers worden gerespecteerd. Zo wordt de ontsluiting van erfgoed gestimuleerd terwijl makers een eerlijke vergoeding ontvangen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door