Reactie op Archiefwet2021

Vanochtend hebben we kennis kunnen nemen van de reactie op de consultatie op de Archiefwet2021. Het is te beschouwen als algemene reactie zonder dat er echt inhoudelijk wordt ingegaan op de gegeven reacties. De belangrijkste wijziging is dat de huidige overbrengingstermijn  wordt teruggebracht van 20 naar 10 jaar:

Er is veel steun voor het terugbrengen van de overbrengingstermijn van 20 naar 10 jaar. Vraagtekens zijn er wel of dit voldoende is voor de beoogde effecten op duurzaam beheer. Een enkeling voorziet problemen in de overgangsperiode door de piekbelasting die ontstaat rond het jaar 2031. Er is ook veel steun voor de mogelijkheid tot het vragen van ontheffing van overbrenging, al worden de voorwaarden nog onduidelijk gevonden. Een enkeling vindt de term overbrenging te ouderwets.

Wat houdt dat in piekbelasting?

Anders dan bij de verkorting van de #overbrengingstermijn van 50 jaar naar #20 jaar bij de invoering van de Archiefwet 1995 (artikel 45), geldt de terugwerkende kracht niet in de #Archiefwet2021. Het verkort #overbrengen zal eerst pas in het jaar 2031 plaatsvinden. De beoogde wetswijziging is alleen van toepassing op documenten gevormd vanaf het jaar 2021. Voor de documenten die gevormd zijn voor het jaar 2021 blijft gewoon de oude overbrengingstermijn gelden. Uitgaande voor de overbrenging van de documenten van het blok 2010-2020 en 2020-2030 zou het jaar 2031 een piekbelasting kunnen vormen.

Ouderwets? Archivering by design en bewaren bij de bron ?

De ambtenaren van het Ministerie benoemen de kritiek van 'enkelen': Een enkeling vindt de term overbrenging te ouderwets. Is dat wel zo, is het denken op het Ministerie niet ouderwets?

Velen van ons hebben feedback geleverd dat het begrip archivering by design en bewaren bij de bron te weinig is uitgewerkt in deze wetswijziging. Dat zijn juist nieuwe ontwikkelingen.

Vervolg

Laten we hopen dat er nog een keer gereageerd kan worden en dat de feedback begrepen wordt om te kunnen vertalen naar adequate en actuele wetgeving.

Voor nu blijf gezond!

Link naar reactie.

Weergaven: 172

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Overbrengingstermijn van 20 naar 10 jaar
De gemoderniseerde Archiefwet schrijft voor dat overheden hun te bewaren informatie na tien jaar overbrengen naar het Nationaal Archief of een van de regionale archiefdiensten. Momenteel staat deze termijn nog op twintig jaar. Het vervroegen van de overbrengingstermijn ontstond vanuit de gedachte dat deze archiefdiensten de juiste expertise en middelen in huis hebben om de digitale informatie voor eeuwig toegankelijk en vooral leesbaar te houden. Zo kan de duurzame toegankelijkheid beter worden geborgd voor raadplegers.

Het verkorten van de overbrengingstermijn van twintig naar tien jaar moet de verbetering van de informatiehuishouding een impuls geven. Zo moet het zorgen dat de informatie, eerder dan binnen het huidige regime, wordt geselecteerd, voorzien van metadata en anderszins op orde wordt gebracht voor vervroegde overdracht naar een van de archiefbewaarplaatsen. Het moment waarop de verkorting – zonder terugwerkende kracht – intreedt, geeft zowel archiefbewaarplaatsen als archiefvormers voldoende tijd zich hierop voor te bereiden.

Dit is precies de reden waarom ik twijfel of deze maatregel snel zal leiden tot duurzamer beheer van onze informatie: in mijn optiek moet de overheid ernaar streven om vanaf de start van een zaak haar informatie duurzaam op orde te brengen. De juiste informatie in het juiste proces bij de juiste persoon is tenslotte een

... verder lezen bij de bron: https://publicaties.becis.nl/magazine/upgrade-7-duurzame-toegankeli...

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden