Een nieuwe categorie in de gemeentelijke selectielijst 2020 is de volgende:

Algoritme met ingrijpend maatschappelijk effect en/of complexe structuur Trendanalyse; Bewaren

Toelichting: Ten minste ontwerpdocumentatie en indien relevant bron- en outputdata. Het betreft hier algoritmes die een gecompliceerd karakter hebben (waaronder experimentele of zelflerende algoritmes) en/of een potentieel ingrijpend effect voor betrokkenen in zich dragen.

Onder Taakveld toevoegen: ‘Alle taakgebieden’

De geactualiseerde Selectielijst 2020 is opgesteld naar aanleiding van wetten die na de vaststelling

van de Selectielijst 2017 van kracht waren geworden, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een aantal correcties is aangebracht en omissies recht gezet. Tot slot zijn enkele nieuwe categorieën toegevoegd, waaronder genoemde bewaartermijnen voor algoritmes.

Gemeenten gaan steeds meer data gedreven werken. Sommige gemeenten noemen dat informatie gestuurd. We zien veel toepassingen in het sociale domein zoals de WMO. Algoritmes kunnen worden gebruikt om bepaalde beslissingen (deels) te automatiseren. Daar moet je je als overheid voor kunnen verantwoorden. We staan aan het begin over het denken van het beheer van data en algoritmes. Bij de herziening van de deze selectielijst zal zeker het onderwerp algoritmes terugkeren. Het verdient m.i. waardering dat de VNG nu al deze stap heeft gezet.

Accounttech gaat de rol auditor onderzoeken bij het  'temmen' van algoritmes. Wij in de informatiewereld moeten nadenken wat onze rol is. Is goed in beeld om welke data het precies gaat, wie is bij beheer betrokken, hoe verloopt de selectie en vernietiging? Allemaal vraagstukken die op ons bordje ligt en wanneer we het vraagstuk niet oppakken op andermans bordje komt te liggen.

Daarom deel je ervaringen op BREED.

Eerdere bijdragen onder andere:

- Kamerbrief over onderzoek naar het gebruik van algoritmen binnen de overheid;

- Het gaat bij AI niet om algoritmes, het gaat om de data die je erin stopt;

- Artificial Intelligence toepassingin het overheidsdomein: studiedag 2 juli 2018;

- Expertgroep Gegevensmanagement gaat nauwer samenwerken met VNG Realisatie;

- Algoritme helpt maar beleid ontbreekt.

- Rekenschap afleggen over algoritmes.

Weergaven: 765

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

We werken vanuit KIA in een werkgroepje aan een handreiking voor het ontwerpen van zelflerende algoritmes vanuit archiefperspectief: waar moet je aan denken als je als informatiebeheerspecialist meewerkt aan het ontwerpen van een slim algoritme? Dus archiving by design, specifiek toegepast op zelflerende algoritmes.

De handreiking is een website die bestaat uit een procesplaat, een vragenlijst (soort checklist van vragen waar je als informatiebeheerspecialist antwoorden op moet vinden) en een 'bijsluiter' met wat duiding en uitleg.

De eerste iteratie (minimum viable product) van de handreiking is gepubliceerd voor review op:

https://algoritme.nha.app/

Iedereen die suggesties heeft voor verbetering, mag zich hier melden of op KIA. Mag uiteraard ook rechtstreeks via één van de werkgroepleden (contactgegevens zijn op KIA te vinden).

Een aantal punten die we al hebben opgehaald en nog zullen verbeteren zijn o.a.:

- Definitie van 'deep learning' wordt aangepast;

- De vragen uit de vragenlijst worden uitgebreid met een rationale (uitleg wat de achterliggende gedachte achter de vraag is) en waar mogelijk voorbeelden;

- Er komt meer uitleg over toepassing van selectielijsten.

Verder zie ik in het bericht van Yvonne de Expertgroep Gegevensmanagement genoemd. Vanuit die groep werk ik momenteel aan een artikel voor de GEMMA dat gaat over AI en ethiek, waarin ook (een klein beetje) aandacht is voor archivering. Doel van dat artikel is om te zorgen dat op het juiste moment de juiste expertise wordt aangehaakt, dus we benoemen hoog over alle aspecten waaraan iemand die met algoritmes aan de slag gaat moet denken.

Tot slot leuk om te noemen dat ook vanuit het KIA-kennisplatform Toezicht een werkgroep is gestart die aan het nadenken is wat er vanuit de toezichthoudende rol in dit verband gedaan kan worden. Ik juich het zeer toe dat ook vanuit de andere kant van de keten over dit complexe thema wordt nagedacht.

Dank Rens voor je reactie en update!

Rens, hebben jullie ook al naar BIAS gekeken? Vorig jaar bij de Fabrique in Maarssen heb ik de stand bezocht, bij de gemeente Tilburg hebben enkelen de training kunnen volgen. Helaas behoorde ik nog niet tot de gegadigden om die bij te wonen.

Ja, kwam toevallig ter sprake tijdens het laatste overleg van de expertgroep gegevensmanagement een paar weken terug, kende ik zelf nog niet. Wil ik inderdaad naar verwijzen in het artikel waar ik het hierboven over had.

Dank voor het meedenken!

Ik zie hier nog een aandachtspunt, relatie met het verwerkersregister: https://ib-p.nl/2020/03/selectielijst-2020-vastgesteld/

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden