NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Tijd: December 14 2009 vanaf 10.00 to 16.00
Locatie: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Straat: Prins Willem Alexanderhof 5
Plaats: Den Haag
Website of map: http://www.ncdd.nl/toolkit.php
Telefoon: 070 31 40 262
Soort gebeurtenis: studiebijeenkomst
Georganiseerd door: NCDD, Nationaal Archief, Koninklijke Bibliotheek
Meest recente activiteit: 18 Nov 2009
Naar Outlook of iCal (.ics) exporteren
MySpace
Tweet
Tijdens het onderzoek dat de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) in 2009 hield werd duidelijk dat veel organisaties behoefte hebben aan praktische instrumenten om te voorkomen dat hun digitale gegevens verloren gaan – bijvoorbeeld doordat de software en hardware verandert, of doordat de dragers kapotgaan.
Het Europese project Planets (Preservation and Longterm Access through Networked Services) is ingericht om praktische tools te ontwikkelen om duurzame toegang tot digitale gegevens mogelijk te maken. De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief nemen vanuit Nederland aan het project deel. Nu dat ten einde loopt, is het tijd om de balans op te maken: wat heeft het project opgeleverd aan tools? Wat kunnen die tools voor uw organisatie betekenen?
Op 14 december zullen we eerst de context schetsen van een omgeving voor duurzame toegankelijkheid, aan de hand van het belangrijkste begrippenkader, het OAIS-model. Daarna zullen onderzoekers van Planets laten zien wat zij de laatste jaren hebben ontwikkeld en hoe die tools in het geheel passen.
De bijeenkomst is bedoeld voor professionals die al te maken hebben met digitale archieven en repositories, maar ook voor organisaties die zich nog aan het oriënteren zijn over wat er allemaal bij komt kijken om digitale gegevens duurzaam op te slaan. Voor hen kan de dag een goede introductie zijn. De sprekers zullen er alles aan doen om het allemaal begrijpelijk te houden – daarom is dit ook met opzet een bijna geheel Nederlandstalige bijeenkomst – en voor als dat even niet lukt, staan er microfoons in de zaal om in te grijpen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Bevestigen voor Planets: tools en diensten voor duurzame toegankelijkheid om opmerkingen toe te voegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie